Nytt essay: Amatørenes inntogsmarsj

Jeg har et essay i Humanist nr 3/2010, hvor jeg tar pulsen på årets store debatt, om hva ny teknologi gjør med oss – og hva vi gjør med teknologien:

Vi er blitt forledet til å tro at alt som er teknologisk mulig er uunngåelig. Men vi må selv ta ansvar for hvordan nettet og nettkulturen skal utvikle seg. Vi må akseptere at teknologien vil fortsette å endre samfunnet på grunnleggende måter, ved å fjerne forutsetninger og begrensninger vi tidligere tok for gitt. Kunsten er å kombinere dette med å være bevisst på hva endringene gjør med oss. Ta ansvar. Tenk selv.

Les resten her.

Etter at jeg skrev dette har to av essayene jeg nevner kommet i lengre bokform: The Shallows av Nicholas Carr, og Cognitive Surplus av Clay Shirky.

One Response to Nytt essay: Amatørenes inntogsmarsj

  1. Konrad says:

    La inn denne hos Den Tvilsomm:

    Som alltid treffende fra unge Stærk.

    Som akademiker er jeg “forpliktet til sannhet” (Weber tror jeg) og synes derfor særlig følgende fra Bjørn er uvanlig treffende:
    “…hvor lett det er å slenge rundt seg med ufunderte, men velformulerte påstander og bygge opp et miljø av likesinnete som forsterker oss i troen på oss selv (….) Det er litt som å gå inn i et speilrom uten å være klar over at du bare ser refleksjoner av deg selv.”

    Jeg er derfor opptatt av skillet mellom meninger og fakta, mange synes å tro at disse kan gå om en annen, det kan de ikke. Wikipedia har nettopp som Stærk skriver definert som fakta det som kommer fra en “pålitelig kilde”.

Leave a comment