Nytt essay: Amatørenes inntogsmarsj

Jeg har et essay i Humanist nr 3/2010, hvor jeg tar pulsen på årets store debatt, om hva ny teknologi gjør med oss – og hva vi gjør med teknologien:

Vi er blitt forledet til å tro at alt som er teknologisk mulig er uunngåelig. Men vi må selv ta ansvar for hvordan nettet og nettkulturen skal utvikle seg. Vi må akseptere at teknologien vil fortsette å endre samfunnet på grunnleggende måter, ved å fjerne forutsetninger og begrensninger vi tidligere tok for gitt. Kunsten er å kombinere dette med å være bevisst på hva endringene gjør med oss. Ta ansvar. Tenk selv.

Les resten her.

Etter at jeg skrev dette har to av essayene jeg nevner kommet i lengre bokform: The Shallows av Nicholas Carr, og Cognitive Surplus av Clay Shirky.

One Response to Nytt essay: Amatørenes inntogsmarsj

 1. Konrad says:

  La inn denne hos Den Tvilsomm:

  Som alltid treffende fra unge Stærk.

  Som akademiker er jeg “forpliktet til sannhet” (Weber tror jeg) og synes derfor særlig følgende fra Bjørn er uvanlig treffende:
  “…hvor lett det er å slenge rundt seg med ufunderte, men velformulerte påstander og bygge opp et miljø av likesinnete som forsterker oss i troen på oss selv (….) Det er litt som å gå inn i et speilrom uten å være klar over at du bare ser refleksjoner av deg selv.”

  Jeg er derfor opptatt av skillet mellom meninger og fakta, mange synes å tro at disse kan gå om en annen, det kan de ikke. Wikipedia har nettopp som Stærk skriver definert som fakta det som kommer fra en “pålitelig kilde”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s