Ny Tid, nr 6 2010

Ny Tid vil ha meg som leser, og har sendt et prøveeksemplar.  Jeg er mer disponert for å lese et SV-magasin enn en skulle tro, så jeg gir det en sjanse.  I nummeret finner jeg:

– Dag Herbjørnsrud kritiserer norsk våpeneksport.  Han spør om dette egentlig er noe vi som land ønsker å drive med.  Godt spørsmål fra en god skribent.  I en annen artikkel går det fram at det spesielt er eksporten til USA som provoserer.  Er dette virkelig det verste aspektet ved norsk våpeneksport?

– Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen advarer mot leketøysindustriens bruk av fargene rosa og blå, som dytter barn inn i kjønnsroller som til sist fører til voldtekt.  Han foreslår at menn bør gråte mer.  Herregud, SV-folk, sitter dere fast der ennå?

– Hovedsaken er at Avatar inspirerer verdens urfolk, og er et brudd med Cameron’s pro-imperialistiske 80-tallsfilmer som Aliens.  Jeg har ikke sett filmen, men dette er flau analyse, litt sånn “jøss det er en fantasiverden, men så er det allikevel paralleler til amerikansk imperialisme!  Er det mulig!”  Dette er ikke første gang noen bruker science fiction og fantasy til å frembringe et budskap, og jeg tviler på at en Oscar-rettet effektfilm når opp mot de beste av forgjengerne.  Tror ikke det var hensikten heller.

– Utenrikssakene og de utenlandske kronikkene er interessante.  Jeg liker når venstresiden forsøker å få frem glemte perspektiver og alternative vinklinger. Jeg tilgir dem at resultatet ikke alltid blir så bra, forsøket er verdifullt.

Det blir ikke Ny Tid-abonnent av meg. Men det var morsomt å se hva de driver med.

5 Responses to Ny Tid, nr 6 2010

 1. Tor Økland Barstad says:

  Hei!

  Du husker kanskje meg fra Fritt ord-konferansen om bistand (meg med torsblogg.blogs.no). Du fortalte ikke at du også blogger!

  40-talls-filmer er ikke min største interesse, men har lest noen av postene dine på blog.bearstrong.net, og ble veldig positivt overasket. Postene dine kan betegnes som “vise”, noe jeg ikke vil si om så mange andre norske blogger (eller menings-ytringer generelt for den saks skyld). Fant igjen en del av mine egne måter å se ting på som jeg ikke ser så mange andre steder. Skal få lest resten når jeg får tid 😉

  Angående artikkelen din Off the fende on global warming annbefaler jeg denne bloggposten: http://howisearth.wordpress.com/2010/02/04/geoengineering-climate-change/

 2. Hm, jeg har nok aldri vært på noen Fritt Ord-konferanse om bistand. Det må ha vært noen andre. Men du er velkommen allikevel!

 3. Konrad says:

  Eksportere våpen til USA? Det er jo som å smugle kokain til Columbia.

 4. Cassanders says:

  Jeg hørte en representant for en kristen(?) anti-våpen/anti-våpeneksport organisasjon på radione her om dagen.

  Jeg betviler ikke hennes gode hensikter, men stusset litt på realitetssansen.
  Hennes hovedbudskap gikk nemlig på håndvåpen, og hvordan håndvåpen rammer fattige i særlig stor grad.

  Jeg ville gjette på at hun hadde Raufoss i tankene, men er ikke sikker på om det var så mye andre tanker “inni der”.

  Når det gjelder billige våpen (som rammer fattige), er det vel få som er i nærheten av å kunne konkurrere med Kalashnikov’en. (AK 47/AK 74)

  Den vanlige (og billige) har en 7,62×39 ammunisjon som neppe er norskprodusert.

  (Standard Nato er henholdsvis 7,62 x 51 og 5,56 x 45).

  Cassanders
  In Cod we trust

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s